DSC_9649-01-01-01

Pomysł na jajko i awokado, czyli pyszne, pełnowartościowe śniadanko – przepis.

Jeśli zastanawiasz się, co dobrego może wyjść z życia na walizkach, tułania się po znajomych i spania w różnych miejscach, to dzisiaj się o tym dowiesz.

Otóż istnieją ludzie dobrego serca, którzy mnie goszczą u siebie, gdy akurat mam pracę we Wrocławiu (już tam niestety nie mieszkam) i dość często potrzebuję noclegu, dlatego tym bardziej doceniam pewne dodatkowe aspekty z tym związane 😀

Są tacy, którzy zapewniają mi do tego śniadanie i tutaj specjalne pozdro dla mojej kumpeli  z zespołu Pauliny, która ostatnio zrobiła mi niespodziankę i przygotowała przepyszne śniadanko. No gospodarz na medal! <3

Lubię dobrze znane mi smaki, ale gdy odkryję jakieś nowości i dodam coś, czego bym wcześniej nie połączyła ze sobą, to jaram się jak pochodnia, bo moje kubki smakowe uległy rozwaleniu <3 I tak było właśnie w tym przypadku.

DSC_9649-01

Takie proste śniadanko, a ja nigdy nie wpadłam na to, by coś takiego przyrządzić, ciekawa jestem czy wy znacie te smaki :)

Jajko sadzone jest mi znane nawet aż za dobrze. Często robiłam sobie z nim kanapki, ale z takim z rozwalonym żółtkiem i zabierałam w podróż jak jechałąm do pracy – dla mnie nie było nic lepszego i niczym się bardziej nie nasyciłam na długi czas jak właśnie taką wersją.

Jednak Paulina zmieniła mój światopogląd i nic już nie będzie takie samo i chyba już nie wrócę do tego zwykłego jajka, bo to co przyrządziła było dla mnie 100 x lepsze od moich prozaicznych kanapek, które co jak co, ale jednak już mi się przejadły.

A wiecie na czym polega ta zmiana?

To też kanapeczki na ciemnym chlebie, tyle, że z kawałkami awokado, którego nigdy nie odważyłam się tak o po prostu spróbować. Zawsze dodawałam je do smoothie, albo czekoladowytch shake’ów, za to nigdy nie położyłam na kanapce.

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • kilka cienkich plasterków awokado
  • jajko
  • pomidor + klika listków bazylii
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól

Kromki oczywiście z masłem. Kładziemy na nie awokado. Sadzimy jajko i przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą – wtedy ma super smak!❤

DSC_9643-01

Pomidor jest dodatkiem i takim moim widzimisię, ale super się komponuje z tym zestawem. Zrobione jajko możesz położyć na kanapkach i teraz to już tylko delektuj się smakiem. U mnie to danie gości zazwyczaj na drugie śniadanie, bo na pierwsze zazwyczaj piję  zielone smoothie :)

Jest  pyszne i sycące, dlatego jeśli nigdy nie łączyliście jajka sadzonego i awokado, to polecam <3

DSC_0030-01

Może macie podobne przepisy, albo też coś z wykorzystaniem awokado? Chyba robię się głodna nowości, miło mi będzie jak podzielisz się w komentarzu jakimś pysznym pomysłem na wykorzystanie tego owocu. :)

Do następnego,

Głodny Fox :)

  • http://najlepszapora.pl Milena | najlepszapora.pl

    Poszukuję cały czas różnych przepisów, dzięki którym mogłabym wpleść w dietę więcej awokado, więc ten przepis jak najbardziej na tak! :) Z chęcią wypróbuję, bo w takim połączeniu z sadzonym jeszcze się nie spotkałam. 😉 Brzmi kuszącą i wygląda bardzo apetycznie! :)

  • http://www.makehappylife.pl Make Happy Life

    Ja się do awokado nie mogę przekonać :( Akceptuję tylko w wersji czekoladowego musu ;p

  • http://www.lawyerka.pl lawyerka

    Pyszne, pełnowartościowe śniadanie. Uwielbiam wszystkie składniki! Chociaż pamiętam, że na początku nie byłam przekonana co do awokado, też raczej przemycałam go w koktajlach, ale smaki się u mnie raz na czas zmieniają i obecnie awokado przoduje na liście produktów najczęściej używanych w kuchni :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Kocham awokado! A takie śniadanko na świeżym powietrzu mi się marzy :)