DSC_4200-01

Przepis na najlepszy omlet jagodowy

Przepis to jedna z tych rzeczy, którą najbardziej lubię się dzielić, tym bardziej jeśli mi wyszedł. Szczególnie taki spontaniczny jak ten piątkowy na moim instastory :)

Omlet jagodowy

Ból pleców nadal mnie męczył, ale nie chciałam by mój dzień przez to był też zepsuty, dlatego postanowiłam go sobie umilić.  Omlet jagodowy chodził za mną od połowy sierpnia, kiedy koleżanka z pracy pochwaliła się, że zjadła taki na śniadanie. Czujecie więc jak bardzo był to wyczekiwany omlet?

Powiem tyle, że warto było czekać ten miesiąc.

Omlet

Piątkowe, przedweekendowe instastory wzbudziło niemały szał, dostałam sporo wiadomości prośbą o przepis, dlatego najłatwiej będzie jak umieszczę go w jednym miejscu (tutaj) i cały czas będziecie mieć do niego dostęp :)

Co więcej, oczywiście możecie się nim dzielić z kim tylko chcecie, dlatego jeśli komuś brakuje pomysłu na pyszne śniadanko i chciałby zjeść w iście bajecznym stylu – zachęcam do spróbowania jagodowca. Jest 100 x lepszy i zdrowszy niż sklepowa jagodzianka! To co, pieczemy? :)

Składniki, których potrzebujesz to:

3 jajka

– Duża łyżka miodu

– 2 łyżki mąki (u mnie amarantusowa, ale sprawdzą się też płatki owsiane – 3 łyżki)

Na wierzch: jagody i maliny

SPOSÓB PEZYGOTOWANIA:

Jajka, mąkę (lub płatki) i miód zblenduj na gładką masę.  W tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego (masła, czy czegokolwiek na czym smażysz).

Gdy patelnia jest już nagrzana – wylej masę i odczekaj chwilkę (ok 1minutę). Wysyp jagody i maliny na masę i smaż na małym ogniu.  U mnie w skali 1-9 była to 3. Smaż najlepiej pod przykryciem, by nie trzeba było obracać omleta:) Możesz dać sporo owoców, ale też bez przesady, żeby ciasto miało szansę się usmażyć.

Czas smażenia to ok.15-20 min.  Trzeba sprawdzać – jeśli ciasto jest upieczone i ma już stałą konsystencję i się nie rozlatuje – śmiało można je zdjąć łopatką i przerzucić na talerz.

I to tyle! Prawda, że proste? :)

Przepis

 

Ciasto ma biszkoptową konsystencję, uzyskacoe ją jeśli masa będzie całkiem gładka :)

Dajcie znać czy próbowaliście, podzielcie się też zdjęciami (na instagramie, w wiadomości, czu na fb), bo jestem bardzo ciekawa jak Wam wyszło i czy przepis jest faktycznie taki prosty jak się wydaje.

P.S. Najlepiej smakuje na dworze, kiedy słonko grzeje, więc czekajcie na ten moment, ale oczywiście podczas leniwego poranka, też da się go zjeść, więc spokojnie ;D

Smacznego!

Fox

  • http://pannakwiatkowska.com/ Panna Kwiatkowska

    Oj, na pewno wypróbuję!

  • Lidia G

    Wygląda zjawiskowo! Mniam!

  • Ewa Wlaźlik

    Mmmmm smaczne :) omlety jem bardzo często. Dzięki za przepis 😉

  • https://www.naszerodzinnepodroze.blogspot.com Nina Nayeem

    Wyglada przepysznie!!! Jutro zrobie!

  • Magdalena Michalak

    UWIELBIAM omlety :) UWIELBIAM :) A ten wygląda przepysznie. Chętnie zrobiłabym taki mojej Lilci, bo ona uwielbia taki wkład owocowy :) Dziękuję Ci za inne spojrzenie na omleta :) Zwykle jadłam go z dżemem lub czekoladą :) Pozdrawiam ciepło :)

  • http://fitkola.blogspot.com/ fitkola

    Wygląda jak nieziemskie ciasto! 😮 I’m in love! ♥

  • http://pulapkiwaptece.pl/ Agnieszka Raczkowska

    Zapisuję przepis! Proste i szybkie wykonanie. Jestem w szoku!

  • http://www.blogierka.pl/ Blogierka

    Proste i jak obłędnie wygląda! <3
    ps.Co tam z pleckami się porobiło?:/

  • http://pixelkolor.pl Jola (Pixel Kolor)

    Dawno już omletu nie jadłam. :)

  • http://www.makehappylife.pl Make Happy Life

    Proste i przepyszne! :)